Controleer hoe groen jouw stroom is (GROENCHECK)
6 april 2021Een stroomverlies opsporen? De vijf tips!
23 april 2021Het verschil tussen het goedkopere nachttarief en duurdere dagtarief wordt stilaan afgebouwd.
De elektriciteit op zich blijft even duur, maar elektriciteitsdistributie zal ‘s nachts duurder worden.
Dat is geen goed nieuws voor wie zijn toestellen vandaag in de daluren en in het weekend inschakelt of over accumulatieverwarming beschikt.
Waarom wordt het nachttarief afgeschaft en wat betekent dit voor jouw portemonnee?
Voor elektriciteit heb je de keuze uit drie tariefformules:
een enkelvoudig tarief met een constante prijs per kilowattuur,
een dag- en nachttarief, waarbij je ’s nachts en tijdens het weekend minder betaalt dan overdag en
een exclusief nachttarief, uitsluitend gericht op de elektriciteitsbevoorrading van toestellen die geprogrammeerd zijn om te werken tijdens de ‘daluren’.
Onderscheid verdwijnt
Wat het dag- en nachttarief betreft, verdwijnt het onderscheid tussen het duurdere dag- en het goedkopere nachttarief al vanaf 2022.
Dat is enkel het geval voor het deel distributienettarieven op je elektriciteitsfactuur, niet voor het deel elektriciteitskosten.
Je energieleverancier kan dus nog altijd een nachttarief aanbieden, maar het voordeel zal – gezien de grote impact van de nettarieven op je totale factuurbedrag – sterk terugvallen.
Een simulatie via Mijnenergie.be leert ons dat het goedkoopste tweevoudig tarief bij een gemiddeld verbruik (dag: 1.600 kWh, nacht: 1.900 kWh) je vandaag 682,36 euro per jaar kost.
Valt het voordeel op de distributienetkosten ’s nachts weg, dan betaal je volgend jaar 44 euro meer en verdwijnt nagenoeg het volledige voordeel dat je vandaag nog ten opzichte van een enkelvoudig tarief geniet.
Niet onbelangrijk: de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft het voordeel van het nachttarief de voorbije jaren al afgebouwd.
Exclusief nachttarief bouwt af
Een exclusief nachttarief was lange tijd een must voor verbruikers met een elektrische accumulatieverwarming.
Het toestel warmt het sanitair water dan ‘s nachts op, om het overdag te verbruiken. De meter ‘uitsluitend nacht’ is combineerbaar met een meter voor een enkelvoudig of een tweevoudig uurtarief.
Het voordeel van de meter voor exclusief nachttarief bouwt de VREG vanaf 2021 af over een periode van acht jaar.
Gezien de grotere korting die vandaag nog bij een exclusief nachttarief op de distributietarieven geldt, weegt de impact van die beslissing hier zwaarder door.
Een klant met een exclusief nachtverbruik van 5.500 kWh/jaar bovenop een dag- en nachtverbruik van 3.500 kWh/jaar betaalt in 2021 gemiddeld 679 euro distributienetkosten, tegenover 566 euro in 2020.
Daarmee bevindt dat bedrag zich op het peil van 2018, terwijl de distributienetkosten bij een enkelvoudig en tweevoudig tarief stevig daalden.
Compensatie
Aangezien de korting bij het exclusief nachttarief jaarlijks daalt, zullen de distributienetkosten voor die doelgroep jaarlijks stijgen.
De Vlaamse regering voorziet daarom verhoogde tegemoetkomingen voor huishoudens met een exclusief nachttarief die investeren in isolatie of een alternatief verwarmingssysteem.
Tip: Ga hier na welk tarief je het grootste voordeel oplevert en bij welke leverancier je maximaal bespaart
Wat met het sociaal tarief?
Wat betreft het onderscheid tussen het dag- en nachttarief en de toekomst van het exclusief nachttarief voor de beschermde afnemer is er nog geen duidelijke uitkomst.
De federale energieregulator (CREG) is bevoegd voor de berekeningswijze van het sociaal tarief.
Die instantie zal nagaan of de wijzigingen in Vlaanderen bepaalde aanpassingen in de berekeningswijze van het sociaal tarief met zich mee brengen.
Waarom verdwijnt het nachttarief?
Rest natuurlijk de vraag waarom de VREG het voordeel voor het nachttarief afbouwt en zelfs schrapt.
Onze overheden en energieautoriteiten creëerden het voordelige exclusief nachttarief om het energieverbruik beter af te stemmen op de continue productie van de kerncentrales.
Aangezien de overheid vandaag inzet op hernieuwbare energiebronnen, is dat voordeel niet langer relevant en reflecteren ze niet langer de lagere kosten voor de distributienetbeheerder.
Bovendien voert de VREG in 2022 het capaciteitstarief in. Een gezin met een groot, continu verbruik zonder uitzonderlijke pieken zal zijn factuur zien dalen. Al geldt het omgekeerde uiteraard ook.
Wil je meer te weten komen over het nieuwe capaciteitstarief? Lees dan onze blogpost hierover.
Bron: mijnenergie.be via hln.be